NIX18 is de beste bescherming voor kinderen. Dat vinden de meeste ouders. Maar pubers blijven pubers, ze zoeken nou eenmaal de grenzen op. Hoe kun jij als ouder het gesprek aangaan met je kind? Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt. Op deze site helpen we je met tips en ervaringsverhalen van andere ouders.
Nationale Ouderavond NIX18
Praten met je puber over alcohol, hoe doe je dat? Tijdens de eerste Nationale Ouderavond NIX18 gaven hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en alcoholexpert Ninette van Hasselt een kijkje in het puberbrein. Bekijk hieronder het gehele webinar terug:
Videospeler
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Pubers kunnen dwars zijn. Dat maakt het soms verleidelijk om ze te vriend te houden door mee te bewegen wanneer ze iets willen. Toch is het beter om grenzen te stellen. Want hoewel ze het niet altijd laten blijken, hebben de meeste pubers behoefte aan duidelijkheid. Zorg daarom dat jullie duidelijke afspraken maken. Maak geen uitzonderingen, ook niet op speciale momenten. Bedenk samen van tevoren consequenties voor wanneer je puber zich niet aan de regels houdt. Het liefst zijn deze consequenties van korte duur en hebben ze te maken met de ‘overtreding’. Denk bijvoorbeeld aan het volgende weekend niet uit mogen, als je kind toch een keer alcohol heeft gedronken.
De puberteit is een periode waarin kinderen zich losmaken van hun ouders. Ze willen niet langer alles over hun leven delen. Dat is niet erg, geheimen horen erbij. Wel is het belangrijk om te weten hoe het met je kind gaat, en waar hij of zij zich mee bezig houdt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder risicovol gedrag vertonen als ze het gevoel hebben dat hun ouders hen in de gaten houden. Toon daarom belangstelling en creëer een veilige omgeving. Geef complimenten en laat blijken dat je trots op ze bent. Hierdoor voelt je kind zich geliefd en krijgt het meer zelfvertrouwen.
Door regelmatig het gesprek te voeren, wordt je kind herinnerd aan de afspraken die jullie hebben gemaakt. Kies een rustig moment, bijvoorbeeld in het weekend of als je samen in de auto zit. Of haak erop aan als het spontaan ter sprake komt. Zorg dat je vooral veel luistert. Stel open vragen, die bijvoorbeeld beginnen met ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’. Pubers willen voelen dat je ze serieus neemt. Heeft je kind toch een keer gedronken? Ook dan kan een gesprek helpen om het drankje de volgende keer wel te weerstaan.
Kinderen kopiëren gedrag. Wanneer ze hun ouders alcohol zien drinken, gaan kinderen dat zelf ook eerder doen. Zelfs als het gaat om een wijntje bij het eten. Daarom is het belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Drink niet (of met mate) wanneer je kind in de buurt is. Maar ook als je zelf wel drinkt is het zinvol om afspraken te maken. Leg uit dat alcohol niet goed is voor je gezondheid en ontwikkeling, vooral wanneer je nog in de groei bent.
Tijd doorbrengen met je puber kan jullie band versterken. Onderzoek laat zien dat kinderen die vaak samen zijn met hun ouders minder risicovol gedrag vertonen. Daarnaast verkleint het de kans dat ze uit verveling beginnen met drinken. Hierom is het goed om je kind te helpen bij het vinden van hobby’s of leuke verenigingen. Denk aan sport, muziek, creativiteit of vrijwilligerswerk.
Vind je het lastig om met je kind te praten over alcohol? Je bent niet de enige. Bespreek je ervaringen met andere ouders of de school. Grote kans dat je zult merken dat zij met dezelfde vragen en problemen worstelen. Leer van elkaars aanpak: hoe voeren zij het gesprek? Welke afspraken hebben zij gemaakt? Pubers houden zich makkelijker aan de regels wanneer ze merken dat hun vrienden thuis ook afspraken hebben over alcoholgebruik.
Erik Scherder (hersenwetenschapper) over het puberbrein:
“Kinderen hebben nog onvoldoende controle over hun gedrag. Als ouder ben jij de rem van je kind.”
Zo gaan ouders om met NIX18
Je bent niet de enige ouder die het moeilijk vindt om je puber te beschermen tegen alcohol. Benieuwd naar hoe andere ouders dit doen?
Thuis veilig ‘leren’ drinken bestaat niet
Sommige ouders denken dat het beter is om hun kind te ‘leren’ drinken in hun bijzijn. Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Lees het hele artikel op Linda.nl.
3 ouders over hun worsteling met het onderwerp alcohol en pubers.
Hoe pak je het aan als een andere ouder je kind wél alcohol aanbiedt? En één glaasje met kerst kan vast geen kwaad, toch? Lees het hele artikel op Libelle.nl.
Waarom is alcohol zo schadelijk voor kinderen onder de 18? Dat komt omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. De beste bescherming is geen alcohol onder de 18. NIX18 heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind.
De voordelen van NIX18
De hersenen van je kind zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol drinken werkt die ontwikkeling juist tegen.
Je kind zal door geen alcohol te drinken beter presteren op school. Alcohol zorgt namelijk voor een minder goede concentratie in de klas.
Hoe jonger je kind begint met drinken, hoe groter het risico op alcoholproblemen in de toekomst.
Als je kind geen alcohol drinkt, gaat hij of zij fris terug naar huis van een feestje. De kans op een ongeluk is gewoon kleiner!