In 1794 bouwde illegale whiskystokers een illegale stokerij en in 1815 is toen de legale distilleerderij geopend. Ardbeg is tussen 1981 en 1989 voor verbouwingen gesloten geweest. De moutvloer werd toen ook niet meer gebruikt en Ardbeg betrekt het mout nu van buurman Port Ellen. Deze mout is nog steeds het meest turfhoudend van het eiland. In 1996 is de Ardbeg weer gesloten maar in 1997 door de huidige eigenaar geopend onder leiding van de toenmalige manager Stuart Thomson, die zijn sporen bij Glenmorangie reeds verdiend had als mash man. In het stillhouse van Ardbeg staan één wash still en één spirit still, die met stoom verwarmd worden. De stills zijn bijna even groot, bij andere distilleerderijen zijn de spirit stills meestal kleiner dan de washstills en de stillman van Ardbeg moet eerst tweemaal een eerste distillaat distilleren om de spirit geheel te kunnen vullen. De rijping van de new spirit van Ardbeg vindt plaats op nieuwe en refill bourbon vaten. Het water om te brouwen komt via een pijpleiding uit een meertje Loch Uigeadail geheten. De nieuwe eigenaar zal de productie van Ardbeg uitsluitend als non chill-filtered single malt op de markt brengen.
Het is terug en het is een missie om je smaakpapillen naar veengebieden te brengen onbekend…
De limited edition botteling van dit jaar, Ardbeg Supernova 2019, zal je zintuiglijke waarnemingen van wat whisky kan zijn veranderen. Een zwaar geturfde Ardbeg van stellaire proporties, dit dram is een ontvoering van de zintuigen. Betreed rijken van zoete strooptoffee, navigeer door dikke wolken van anijs, menthol en roet, voordat je eindelijk weer tevoorschijn komt door een dichte nevel van turf en rook. Whisky zal nooit meer hetzelfde zijn.
Ardbeg Supernova 2019 – de sensorische ontvoering die niemand zag aankomen…
Niet-gefilterd met 53,8% ABV.
Kleur: Glanzend bleek goud.
Neus: Een douche van peperige, aromatische kruiden schiet door de lucht, verspreidde deeltjes van bruisende parfum. In zijn kielzog, gerookt fruit, zout zeewier en venkel. Het gevoel komt volledig rond met het aardse, aardingsaroma van vetiverwortel. Voeg een paar druppels water toe en er komt weelderige lijnzaadolie aan de oppervlakte, waardoor er zoete gerookte toffee, paranoten en roet in de atmosfeer terechtkomen.
Smaak: Op 100 ppm vuurt het turf op alle cilinders, met explosies van kruiden, gezouten karamel en golvende rook. En dan is het terug naar het laboratorium, waar antiseptische zuigtabletten, medicinale tonen en zingy anijs zich vermengen met donkere teer en intense chili-kruiden.
Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren. Als je wilt aanpassen welke cookies we mogen gebruiken, kan je jouw cookie-instellingen wijzigen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.