Waarom gaan we vaak over op rode wijnen wanneer het buiten kouder en donkerder wordt? Nou, naast dat rode wijnen vaak kruidiger zijn en daardoor een vollere en robuuste smaak hebben, bevat rode wijn van nature polyfenolen. Deze zorgen voor een vol en warm mondgevoel. En daarnaast helpt de rode wijn u te ontspannen door de stof endorfine die vrijgemaakt kan worden.
Rode wijn voor de BBQ
BBQ? Jazeker! Ook tijdens de herfst gaan we lekker door met BBQ’en. Daar past rode wijn ook goed bij! Country Lane Shiraz-Cabernet Sauvignon, Stellenbosch-Zuid Afrika.
Een zeer toegankelijke wijn met aroma’s van rode en zwarte kersen, wat drop en subtiele cederhout-tonen. In de mond is vooral fruit de hoofdrolspeler waarbij de tannines goed in evenwicht zijn en een zachte afdronk verzorgen. Deze wijn past vooral heerlijk bij koude salade pasta’s en hamburgers. Veel mensen gebruiken deze combinatie bij de BBQ.
Rode wijnen passend bij diverse gerechten waaronder stoofvlees
Veel mensen houden wel van lekker kokerellen en bakken. Vooral in de maanden waar de 'r' in voorkomt besteden we net even meer tijd in de keuken dan in de andere maanden. Wie herfst roept, zegt stoofvlees. Uiteraard zijn er nog vele andere heerlijke gerechten welke we graag voorbereiden tijdens de donkere dagen. En ook bij herfst-gerechten passen mooie rode wijnen.
Pasas Monastrell | Spanje
Geur: intens fruitig; kersen, bosbessen, zwarte bessen en kruidig en getoast eikenhout
Smaak: vol & rijp; pruimen en kersen, zwoel en sappig, licht zoet met volle zachte tannines
Afdronk: goede concentratie, zwoel en zachte tannines
Wijn-spijs: lekker bij stoofpotten en rood vlees
Capa Tempranillo | Spanje
Geur: bramen, bosbessen en zwarte bessen; getoast hout en zoete specerijen met tonen van gebrande koffiebonen
Smaak: donker en vol rijp fruit, kruidig met rijpe soepele tannines
Afdronk: een volle afdronk
Wijn-spijs: lekker bij de meeste Spaanse en Italiaanse gerechten. Maar ook bij gebraden eend, gans en lamsvlees
Ventisquero Yelcho Carménère - Colchagua Valley, Chili
Geur: in de neus zijn vooral zwarte bessen, rook, vanille en zwarte peper waar te nemen
Smaak: droog, 10 maanden houtlagering
Wijn-spijs: het kenmerkende pepertje van de Carménère maakt deze wijn perfect geschikt om te drinken bij kruidige, exotische gerechten
Rode Dessertwijn | Kopke Fine Tawny Port - Portugal
Geur: in de neus geuren van fruit en vanille
Smaak: zachtzoet met tonen van gedroogd fruit
Afdronk: lang en romig met een vleugje peper geeft dit een licht pittige afdronk
Wijn-spijs: erg lekker bij desserts met karamel, koffie, abrikoos en gedroogd fruit of tiramisu, hazelnoot, schuimgebak en brie kazen
Klik hier voor meer wijnen